donderdag 5 mei 2016

Dag 13


Even wachten tot de regen is gestopt. Het klaart direct op en het belooft een zonnige dag te worden. Lekkere koffie uit de bar en verse broodjes die de vouw van Branco heeft gehaald. Om 9.00 druppelen al wat van dezelfde gezichten van gisteravond binnen die genieten van hun vrije dag. Ze starten alweer snel met spritzer.
Ik ben gisteren deze kant op gereden om vandaag het wijngebied Podravje te verkennen. Hier worden de beste Sloveense witte wijnen gemaakt. Op weg naar Jerusalem, het eerste wijndorpje.Ik hou van wijngebieden. Glooiende heuvels met zon, de goed onderhouden wijnranken die in keurige rijen de lijnen van de heuvels volgen en voldoende plaatsen om wijn te proeven. 


De reis eindigt in Ormož bij Puklavec & Friends. Een mooi modern bedrijf waar ik de enige bezoeker ben. Daar ontmoet ik Rok, een leuke jonge gast die in de zaak werkt. Hij kan mij alles vertellen over de wijnen en trekt de een na de andere fles uit de koelkast om mij te laten proeven.

Gisteravond had ik al kennis gemaakt met de Šipon. Een oud druivenras dat bijna alleen in Slovenië gebruikt wordt om wijn van te maken. Een sterk geurende stevige witte wijn met body en hoog in de zuren. Erg lekker. De naam van de druif, zo verteld Rok, komt uit de tijd van Napoleon toen franse soldaten door Slovenië trokken. Zij dronken de wijn, vonden die goed, en zeiden:
c’est bon...verbasterd in Šipon. 


Terug bij Branco even een rozige powernap in de zon. Als de zon zakt gaan we maar weer wat eten. Brogec, topper.Morgen maar weer eens een gens over, Hongarije.

8 opmerkingen:

 1. Zo gaaf! Leuk al die nieuwe mensen! Have fun! Dikke kus voor jou en Mack! X Daan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk die verhalen van je en wat fijn dat je het naar je zin hebt en je komt natuurlijk ook de ECHTE mensen van de streek tegen. Dikke kus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk die verhalen van je en wat fijn dat je het naar je zin hebt en je komt natuurlijk ook de ECHTE mensen van de streek tegen. Dikke kus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat klinkt toch allemaal wel heel goed zeg! Paar van die flesjes ingeladen?
  ;) Geneviève

  BeantwoordenVerwijderen